top of page

[Dette bør du tenke på før du booker fotograf]


Dette bør du tenke på før du booker fotograf. Det er noen viktige spørsmål du bør stille deg selv før du booker fotograf for fotografering av barnet ditt, familien din, deg selv eller andre type fotograferinger som ikke er bundet opp til en konkret dato. I dette innlegget skal jeg gi deg noen tips til hva du bør vurdere. Det aller første du bør gjøre er å finne en fotograf du liker bildene og stilen til. Vi fotografer er akkurat som andre mennesker med forskjellig stil og smak ;) Deretter bør du ta stilling til om du ønsker bilder ute, eller i studio. (Jeg gjør også hjemme-fotograferinger, såkalt livsstil-fotografering, men det skal jeg si mer om ved en senere anledning)


Studiofotografering


Utefotografering om høsten

Studiofotografering kontra utendørsfotografering

Du har kanskje ikke tenkt så mye over det, men det er en himmelvid forskjell på bilder fra studio kontra utendørs. Den aller største forskjellen (om vi ser bort i fra at vi ikke trenger å ta hensyn til været) er uttrykket på bildene.

Velger du studiofotografering når du skal til fotografen, blir det ofte litt mer oppstilte bilder enn om du velger utendørsfotografering. I studio bruker jeg ofte rekvisitter og bakgrunnen blir i større eller mindre grad nøytral. Utefotografering gir et helt annet uttrykk og det "skjer" mye mer i bildet i form av bakgrunn som strekker seg inn i forgrunnen, lys og skygger som skaper litt mer liv i bildene og andre elementer i naturen eller omgivelsene som spiller sine roller. Ved utefotografering beveger vi oss mer rundt, og bildene gir et mye mer dynamisk uttrykk. Har du kommet frem til at det er studiofotografering som er din "greie" er valget enkelt - studio er studio - året rundt. Om du ønsker bilder utendørs må du derimot ta stilling til adskillig flere elementer. Les mer om valg av studio kontra utefotografering, samt se eksempelbilder her: STUDIO ELLER UTE Fotografering ute - året rundt!

Hvis det er utefotografering du kjenner frister mest, er det sjanse for like mange forskjellige uttrykk, som det er dager i ett år. Om du har et konkret ønske, må du tenke på hva som er praktisk gjennomførbart, og når det eventuelt er aktuelt å ta de bildene du drømmer om. Noen av de elementene jeg nevner om litt, er bare tilgjengelig i en kort periode i løpet av året og krever forberedelser i form av booking i god tid.


Nøytrale omgivelser i mai

Still deg selv noen enkle spørsmål

Om du stiller deg selv noen enkle spørsmål, så er det lettere å vite når du skal booke tid til din utefotografering:

- Liker du flagrende sommerkjoler i lav sol? - Liker du de nydelige høstfargene? - Liker du glitrende vinterlandskap? - Liker du barn som leker i en eng av hvitveis?

- Liker du gylne kornåkre

- Liker du markblomster

- Liker du lysegrønt eller mørkegrønt?

- Liker du nøytrale farger?

- Liker du frukttrær som blomstrer?

- Liker du sjø og svaberg?

- Liker du skog

Jeg kunne laget denne listen mye lenger, men jeg tipper du skjønner poenget ;)

Valg av årstider - hva er viktig å tenke på?

Ser du for deg bilder av barnet eller barna dine i blomstereng? Hvitveisen gjør kort visitt i og rundt mai, mens markblomstene ikke kommer for fullt før godt ut i juni.

Ønsker du bilder i lav sol midt på sommeren? Ja, da må du ha tak i en fotograf som jobber langt utover normal arbeidstid, lav sol kommer som kjent ikke før langt på kveld midt på sommeren. Jeg fotograferer både ettermiddager, kvelder og helger, mot et ekstra tillegg, og det vet jeg mange andre fotografer gjør også. Ellers kan du selvfølgelig utfordre deg selv eller barna dine på våren eller høsten - om du/de tåler å fryse litt.

Ser du for deg bilder i nydelig høstvær med friske høstfarger, så har du faktisk bare 2-3 uker på deg fra trærne stråler i gult, orange og rødt til løvet faller og trærne blir nakne. Du bør sikte deg inn på september for å sikre deg fine høstbilder. Mot slutten av september også solen lavt på himmelen og høstfarger i lavt sollys er fullt mulig å få til på en ettermiddagstime ved 16 - 17 tiden. Ser du for deg bilder i glitrende vinterlandskap, da må du belage deg på å stille på dagtid, da solen forsvinner før folk flest er hjemme fra jobb. Vil du ut i naturen med fotografen en helg, så bør du være tidlig ute uansett årstid. Helgene er fylles opp i rekordfart - både hos fotografen og sannsynligvis også hos dere selv;)

Hvilken måned bør du velge?

JANUAR - MARS: Hvis det er snø, er dette en flott tid å ta bilder i vinterlandskap, enten ved sjøen eller i skogen med snøtunge trær som kulisser. Fordelen med å ta bilder ute om vinteren er at menneskene på bildet får full fokus i de nøytrale kulissene både med og uten snø. Snøen reflekterer i tillegg lyset veldig godt, noe som gir et nydelig og jevnt fordelt lys. Er du glad i farger, er dette årstiden å være litt "gæær'n", når det kommer til fargevalget på klærne. På noen vann er det også kanskje is som gir mulighet for familiefotografering på skøytetur, aketur eller liknende. Fotograferingen må foregå på dagtid og jeg pleier som regel å ha fotografering mellom klokken 10.00 og 15.00 på denne tiden av året, alt ettersom hvilken måned vi er i. Se mer fra vinterfotograferinger HER , HER og HER


Utefotografering i februar

APRIL: Allerede i begynnelsen av april er solen oppe til rundt klokken 20, så om du ønsker deg bilder i lav sol med flagrende sommerkjole, kan det være muligheter allerede nå (om du tåler å fryse litt) Det er lurt å gå ut rundt 2-3 timer før solen går helt ned, avhengig av hvor man skal ta bildene. Dette er en av de gunstige månedene for å ta bilder ved sjøen. Det er nydelig lys på denne tiden og ikke varmt nok til at folk drar på stranda for sol og bad. MAI: Mai er måneden for å ta bilder med hvitveis, blomstrende epletrær og lysegrønne løv. Hvitveisen blomstrer fra april til juni avhengig av vårværet, men varer kun noen korte uker når den først har blomstret. Er hvitveisen i full blomst i Bærum, har den kanskje ikke begynt i Ullensaker, så dette er stedsavhengig. Dette er også en av de gunstige månedene for å ta bilder ved sjøen. Det er nydelig lys på denne tiden og ikke varmt nok til at folk drar på stranda for sol og bad.


Konfirmantfotografering i mai

JUNI: Nå er solen lenge oppe om kveldene og ønsker du å ha flotte sommerbilder ved sjøen må du huske at det gjerne er fullt opp av mennesker der på denne tiden av året. Dette er gjerne tiden for å ta bilder i skogen eller andre steder det ikke er så mange mennesker. Velger du skogen, er det viktig å være klar over at du må være glad i grønt, og at denne fargen bør passe inn hjemme hos deg om bildene skal på veggen. Elsker du markblomster, er tiden inne for dette i juni og juli. Rundt St.Hans er engene i full blomst med kløver og prestekrager.


JULI: Høysommer og ferietid! Mange velger å gå til fotografen når det er skoleferie, da er det lettere for hele familien å stille opp på dagtid uten å måtte ta seg fri fra jobb og skole. Nå er alt grønt blitt mer eller mindre mørkegrønt og som nevnt under JUNI er det viktig å være klar over at det blir mye grønt på bildene fra denne årstiden, om man velger skog og mark. Du bør ta stilling til om dette er en farge du liker og ønsker å ha på veggen. Jeg har andre lokasjoner å anbefale om man ikke er begeistret for grønt, men allikevel ønsker bilder utendørs, midt på sommeren. NB: Fotografer har også ofte ferie i skoleferien, så det kan lønne seg å booke i god tid;)


Søskenbilde i lav kveldssol i august

AUGUST: Fortsatt ferietid for mange og gunstig å gå til fotografen med hele familien. Nå begynner åkrene å få en mer gylden farge, noe som gir mer nøytrale farger i bildene om man velger denne type omgivelser. SEPTEMBER: Nå begynner kanskje løvet å få skikkelig flotte høstfarger, men her er tiden knapp. Det går kun 2-3 uker før løvet faller og trærne er nakne og grå. Jeg blir like overrasket hvor fort dette går hvert år! Ønsker du høstfarger på bildene dine, bør du altså satse på september eller tidlig oktober. Åkrene er ofte skåret nå og disse gir en nydelig base for nøytrale fine farger. Begynner du å planlegge julekort og julegaver nå, er du i rute i god tid til jul.


OKTOBER: Dette er tiden for å finne frem de fine strikkeplaggene som bestemor har strikket og kle barna i disse. Jeg er veldig begeistret for denne årstiden rett og slett fordi jeg ikke er så veldig glad i grønt, men jeg liker de nøytrale brune, beige, grå tonene som landskapet har å by på nå. Kanskje henger det fortsatt igjen litt høstfarger på trærne, eller hauger med blader på bakken. Dette er tiden for å tenke på julegaver og julekort. Fotograferingen i denne måneden må foregå på dagtid og jeg har som regel utefotograferinger i tidsrommet mellom klokken 10.00 og 15.00 i oktober.


NOVEMBER - DESEMBER: Fargene ute nå er nøytrale - enten det er kommet snø, eller ikke. Personlig liker jeg godt å fotografere ute i disse månedene, men nå er det kun noen få timer midt på dagen hvor det er lyst nok utendørs. Jeg har som regel utefotografering mellom 11.00 og 13.00 mot slutten av året. Husk at det kan bli flotte bilder i grå og "triste" omgivelser og vær om du velger riktig lokasjon og farger på klær! Hvis du tenker julegaver og julekort er du allerede nå ute i siste liten! Det er stor pågang for de aller fleste fotografer på denne tiden og leveringstidene kan fort være lengre enn normalt. Jeg pleier å ha julekortfotografering i november, men det er i studio.

Jeg håper dette kan hjelpe deg til å velge riktig tidspunkt å gå til fotografen om du ønsker utendørsfotografering. Husk å booke i god tid om det er spesielle elementer du ønsker å ha med i bildene dine, eller om det er spesielle farger du liker/ikke liker. Jeg hjelper deg gjerne å komme frem til hvilket uttrykk som passer for deg og dine - det er bare å slå på tråden eller sende meg en mail:)


173 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page