top of page

HVA KOSTER DET Å GÅ TIL FOTOGRAF?

Oppdatert: 5. mar.Hva koster det å gå til fotograf?

Dette spørsmålet har like mange svar som "Hvor lang er en fisk" og "Hvor høyt er et tre" - det vil si, det finnes ingen eksakte svar.

Dette er naturlig nok ett av de spørsmålene jeg får veldig ofte; "Hva koster det?"

Prisen kommer helt an på hva du vil ha ut av fotograferingen, det er derfor lurt å svare seg selv på noen spørsmål i forkant av fotograferingen, eller gjerne allerede før du tar kontakt med en fotograf. Da vil det være mye enklere for fotografen å gi deg en eksakt pris.

Hos meg koster en fotografering kr 1900,-. Jeg setter av god tid til fotograferingen, så vi har ca. 60 minutter til disposisjon. Det er sjelden noen god idé å stresse med tiden om et lite barn synes det er vanskelig å løsrive seg fra mamma eller pappa ;)

Den er altså grei, det er enkelt å svare på hva selve fotograferingen koster, men så kommer det store spørsmålet; ønsker du deg album, digitale bilder, forstørrelser på veggen, bildeboks, til deg selv, til bestemor, farmor, onkel og tante? Og vil du ha bilder i rammer, på MDF, akryl eller kanskje aluminium? Og sist, men ikke minst, hvilken størrelse skal du ha ett eller flere av disse produktene i? Det selvfølgelig stor forskjell på en 20x30 cm forstørrelse på fotopapir, kontra en 70x100 cm. forstørrelse på aluminiumsplate. En profesjonell fotograf bør kunne hjelpe deg å ta stilling til alle disse valgene og komme med god veiledning ift hva som passer best for akkurat deg!


"Fang øyeblikket! Tiden venter ikke på noen..."

Så for å kunne få et så riktig svar som mulig på spørsmålet "Hva koster en fotograf", vil jeg anbefale deg at du selv først svarer på disse spørsmålene:

  • Hva skal jeg bruke bildene til? (takkekort, invitasjoner, kalender, ukeplan, forstørrelser til vegg, album, forstørrelse til gave, vise frem på Facbook, Instagram etc)

  • Hvor ser jeg for meg at bildene skal henge og hvilken størrelse er det maks plass til akkurat der?

  • Ønsker jeg bilde med eller uten ramme, i så fall hvilken type ramme (be fotografen om veiledning om du er usikker)

  • Ønsker jeg digitale bilder, slik at jeg kan printe selv når og hvor det passer meg?

Om du oppsummerer disse svarene til fotografen, så tipper jeg du er langt på vei til å få en konkret pris du kan forholde deg til :) Og når vi først snakker om pris...

Mange er opptatt av pris, og det forstår jeg godt - jeg er selv en av de! Jeg vil gjerne presentere noen eksempler for deg, som det kan være greit å tenke på om du synes det er for dyrt å betale en profesjonell fotograf f.eks. kr 7000,- til 10.000,- for fotografering og bilder som varer livet ut og enda litt til;)

For denne summen kan du ellers kanskje få:

  • ca. 3 turer til frisøren (om du er dame med fargebehov;)

  • Noen få kvalitets klesplagg

  • 3-4 turer med middag og god drikke på by'n

  • En veske (av den "hotte" sorten)

Poenget mitt er at mange ikke nøler med å bruke penger på frisørbesøk, byturer og klær (man ofte ikke trenger), til fordel for å sikre at man har bilder av seg selv sammen med de man er aller mest glad i. Jeg tør påstå at ved å være ekstra bevisst i matbutikken, så tar det ikke mange ukene før pengene det koster å gå til fotografen er spart inn (med mindre du er superbevisst fra før;))

Minner falmer fort

Har du tenkt på hvor raskt minner falmer? Minner om opplevelser, eller mennesker som har vært i livet ditt. Har du tenkt på at det er fotografiene som hjelper oss å holde liv i minnene? Det er mange barndomsminner som hadde vært tapt om de ikke hadde blitt "frisket opp" ved hjelp av bilder i et album fra tid til annen. Uten bilder, klarer vi ikke å huske detaljer i et ansikt, prøv selv å se for deg noen du er glad i. Hvis det er lenge siden du har sett de, så er det vanskelig å se for seg et tydelig ansikt...

"Hvor mange fine bilder har du av deg selv sammen med de du bryr deg om?"

Sannsynligvis er det ikke mange av de bildene som knipses i det daglige, hvor dere er samlet alle sammen som familie, eller hvor barna er samlet i "harmoni";)? Hvis du har bestemt deg for å gå til fotografen, enten alene, med familien din, eller bare med barna, så pass på at du velger en fotograf som har en bildestil du liker. Det kan være vel anvendt tid å kikke på bildene til fotografen du vurderer og se om du kan se for deg deg selv, eller barna dine i disse bildene.

TRYKK HER FOR PRISER Trykk på navnet mitt om du vil booke tid til din fotografering, eller bare vil sende meg noen ord :)


Trykk på navnet mitt for å sende meg en melding


Medlem av Norges Fotografforbund

Jeg er stolt medlem av Norges Fotografforbund

765 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page