top of page

Dette bør du tenke på før du bestiller fotograf

Det er noen viktige spørsmål du bør stille deg selv før du booker fotograf for fotografering av barnet ditt, familien din, deg selv eller andre type fotograferinger som ikke er bundet opp til en konkret dato. I dette innlegget skal jeg gi deg noen tips til hva du bør vurdere. STEG 1:

Det aller første du bør gjøre er å finne en fotograf du liker bildene og stilen til. Vi fotografer er akkurat som andre mennesker med forskjellig stil og smak. Søk etter fotografer i ditt nærområde, eller området du ønsker å bli fotografert i. Google for eksempel: "Fotograf Jessheim" og gå igjennom de alternativene du får opp. Plukk deg ut et lite knippe nettsider som har bilder du liker.


Studiofotografering av en liten jente ca. ett år med rosa tyllskjørt og krone på hodet
Studiobilder

Liten gutt med strikkegenser og strikkelue som sitter i veikanten og leser en bok. Utefotografering om høsten
Utendørsbilder

Steg 2:

Hvis du ikke allerede vet hva du ønsker deg, kan du nå målrettet se på bilder fotografen viser på sin nettside. Er det studiobildene du liker best, eller utebildene? Forutsatt at fotografen gjør begge deler. Hvis du synes det er vanskelig å bestemme deg for det ene eller det andre, bør en profesjonell fotograf kunne hjelpe deg med å ta denne avgjørelsen. Det viktigste er at du liker bildene til fotografen før du tar kontakt.


Steg 3:

Nå er det på tide å avgjøre når du ser for deg at bildene skal tas. Hvis det er en konkret anledning som konfirmantfotografering, et 70-årslag, ett-årsbilder, eller kanskje nyfødt, er det viktig å ta kontakt med fotografen i god tid. Hvis du ikke har en konkret tid å forholde deg til og ønsker deg studiofotografering, så er det bare å hoppe i det. Hvis du derimot ønsker deg bilder utendørs, så har årstiden veldig mye å si for uttrykket i bildene. Hopp til neste steg, steg 4


Nøytrale omgivelser i mai

Steg 4:

Om du tenker litt på hva du liker, så er det lettere å vite når du skal booke tid til din utefotografering:


- Liker du flagrende sommerkjoler i lav sol? - Liker du de nydelige høstfargene? - Liker du glitrende vinterlandskap? - Liker du barn som leker i en eng av hvitveis?

- Liker du gylne kornåkre

- Liker du markblomster

- Liker du lysegrønt eller mørkegrønt?

- Liker du nøytrale farger?

- Liker du frukttrær som blomstrer?

- Liker du sjø og svaberg?

- Liker du skog

Noen av disse tingene er kun mulig i en begrenset periode på kanskje bare 2-3 uker, da er det viktig å være tidlig nok ute sånn at du er sikker på at fotografen faktisk har ledig tid i kalenderen. Det er ikke uvanlig å måtte vente flere uker på ledig tid hos en fotograf i høysesongen.

Blomstereng:

Ser du for deg bilder av barnet eller barna dine i blomstereng? Hvitveisen gjør kort visitt i og rundt mai, mens markblomstene ikke kommer for fullt før godt ut i juni.

Lav sol og flagrende sommerkjoler: Ønsker du bilder i lav sol midt på sommeren? Ja, da må du ha tak i en fotograf som jobber langt utover normal arbeidstid, lav sol kommer som kjent ikke før langt på kveld midt på sommeren. Jeg fotograferer både ettermiddager, kvelder og helger, mot et ekstra tillegg, og det vet jeg mange andre fotografer gjør også. Ellers kan du selvfølgelig utfordre deg selv eller barna dine på våren eller høsten - om du/de tåler å fryse litt.

Høstfarger: Ser du for deg bilder i nydelig høstvær med friske høstfarger, så har du faktisk bare 2-3 uker på deg fra trærne stråler i gult, orange og rødt til løvet faller og trærne blir nakne. Du bør sikte deg inn på september for å sikre deg fine høstbilder. Mot slutten av september også solen lavt på himmelen og høstfarger i lavt sollys er fullt mulig å få til på en ettermiddagstime ved 16 - 17 tiden. Vinterbilder med snø: Ser du for deg bilder i glitrende vinterlandskap, da må du belage deg på å stille på dagtid, da solen forsvinner før folk flest er hjemme fra jobb. Vil du ut i naturen med fotografen en helg, så bør du være tidlig ute uansett årstid. Helgene er fylles opp i rekordfart - både hos fotografen og sannsynligvis også hos dere selv.

Hvilken måned bør du velge?

JANUAR - MARS: Hvis det er snø, er dette en flott tid å ta bilder i vinterlandskap, enten ved sjøen eller i skogen med snøtunge trær som kulisser. Fordelen med å ta bilder ute om vinteren er at menneskene på bildet får full fokus i de nøytrale kulissene både med og uten snø. Snøen reflekterer i tillegg lyset veldig godt, noe som gir et nydelig og jevnt fordelt lys. Er du glad i farger, er dette årstiden å være litt "gæær'n", når det kommer til fargevalget på klærne. På noen vann er det også kanskje is som gir mulighet for familiefotografering på skøytetur, aketur eller liknende. Fotograferingen må foregå på dagtid og jeg pleier som regel å ha fotografering mellom klokken 10.00 og 15.00 på denne tiden av året, alt ettersom hvilken måned vi er i. Se mer fra vinterfotografering HER

Jente i blått tyllskjørt med hunder. Utefotografering på islagt vann.

APRIL: Allerede i begynnelsen av april er solen oppe til rundt klokken 20, så om du ønsker deg bilder i lav sol med flagrende sommerkjole, kan det være muligheter allerede nå (om du tåler å fryse litt) Det er lurt å gå ut rundt 2-3 timer før solen går helt ned, avhengig av hvor man skal ta bildene. Dette er en av de gunstige månedene for å ta bilder ved sjøen. Det er nydelig lys på denne tiden og ikke varmt nok til at folk drar på stranda for sol og bad. MAI: Mai er måneden for å ta bilder med hvitveis, blomstrende epletrær og lysegrønne løv. Hvitveisen blomstrer fra april til juni avhengig av vårværet, men varer kun noen korte uker når den først har blomstret. Er hvitveisen i full blomst i Bærum, har den kanskje ikke begynt i Ullensaker, så dette er stedsavhengig. Dette er også en av de gunstige månedene for å ta bilder ved sjøen. Det er nydelig lys på denne tiden og ikke varmt nok til at folk drar på stranda for sol og bad.


Konfirmant i skogen med hvitveiseng i bakgrunnen. Konfirmantfotografering i mai

JUNI: Nå er solen lenge oppe om kveldene og ønsker du å ha flotte sommerbilder ved sjøen må du huske at det gjerne er fullt opp av mennesker der på denne tiden av året. Dette er gjerne tiden for å ta bilder i skogen eller andre steder det ikke er så mange mennesker. Velger du skogen, er det viktig å være klar over at du må være glad i grønt, og at denne fargen bør passe inn hjemme hos deg om bildene skal på veggen. Elsker du markblomster, er tiden inne for dette i juni og juli. Rundt St.Hans er engene i full blomst med kløver og prestekrager.

Jente i blomstereng med blomsterkrans på hodet. Fotografering ute om sommeren

JULI: Høysommer og ferietid! Mange velger å gå til fotografen når det er skoleferie, da er det lettere for hele familien å stille opp på dagtid uten å måtte ta seg fri fra jobb og skole. Nå er alt grønt blitt mer eller mindre mørkegrønt og som nevnt under JUNI er det viktig å være klar over at det blir mye grønt på bildene fra denne årstiden, om man velger skog og mark. Du bør ta stilling til om dette er en farge du liker og ønsker å ha på veggen. Jeg har andre lokasjoner å anbefale om man ikke er begeistret for grønt, men allikevel ønsker bilder utendørs, midt på sommeren. NB: Fotografer har også ofte ferie i skoleferien, så det kan lønne seg å booke i god tid;)


Søskenbilde i lav kveldssol i august

AUGUST: Fortsatt ferietid for mange og gunstig å gå til fotografen med hele familien. Nå begynner åkrene å få en mer gylden farge, noe som gir mer nøytrale farger i bildene om man velger denne type omgivelser.

SEPTEMBER: Nå begynner kanskje løvet å få skikkelig flotte høstfarger, men her er tiden knapp. Det går kun 2-3 uker før løvet faller og trærne er nakne og grå. Jeg blir like overrasket hvor fort dette går hvert år! Ønsker du høstfarger på bildene dine, bør du altså satse på september eller tidlig oktober. Åkrene er ofte skåret nå og disse gir en nydelig base for nøytrale fine farger. Begynner du å planlegge julekort og julegaver nå, er du i rute i god tid til jul.


Ettåring med kjole og omgivelser i høstfarger. Åper som er høstet.

OKTOBER: Dette er tiden for å finne frem de fine strikkeplaggene som bestemor har strikket og kle barna i disse. Jeg er veldig begeistret for denne årstiden rett og slett fordi jeg ikke er så veldig glad i grønt, men jeg liker de nøytrale brune, beige, grå tonene som landskapet har å by på nå. Kanskje henger det fortsatt igjen litt høstfarger på trærne, eller hauger med blader på bakken. Dette er tiden for å tenke på julegaver og julekort. Fotograferingen i denne måneden må foregå på dagtid og jeg har som regel utefotograferinger i tidsrommet mellom klokken 10.00 og 15.00 i oktober.


Jente i prisessekjole på stranden, oransje høstfarger speiler seg i vannet

NOVEMBER - DESEMBER: Fargene ute nå er nøytrale - enten det er kommet snø, eller ikke. Personlig liker jeg godt å fotografere ute i disse månedene, men nå er det kun noen få timer midt på dagen hvor det er lyst nok utendørs. Jeg har som regel utefotografering mellom 11.00 og 13.00 mot slutten av året. Husk at det kan bli flotte bilder i grå og "triste" omgivelser og vær om du velger riktig lokasjon og farger på klær! Hvis du tenker julegaver og julekort er du allerede nå ute i siste liten! Det er stor pågang for de aller fleste fotografer på denne tiden og leveringstidene kan fort være lengre enn normalt. Jeg pleier å ha julekortfotografering i november, både utendørs og i studio

Dette er altså noe av det du bør tenke på før du bestiller time hos en fotograf. Jeg håper du synes dette var nyttig og kan hjelpe deg med forberedelsene dine, sånn at du får maks utbytte av fotograferingen din og sitter igjen med bilder du vil ha glede av resten av livet. Husk å booke i god tid om det er spesielle anledninger eller elementer du ønsker å ha med i bildene dine. Jeg hjelper deg gjerne å komme frem til hvilket uttrykk som passer for deg og dine - det er bare å slå på tråden eller sende meg en mail:)


Legg gjerne igjen en kommentar nedenfor hvis du synes dette var nyttig 😘

Hilsen Beate

182 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page